Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2020 14:39 - Възникването на кирилицата
Автор: belezhki1 Категория: Други   
Прочетен: 1296 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Братята Константин и Методий създават азбука за славянския език, очевидно нова такава, различаваща се от гръцката, от латиницата, от еврейската, сирийската , арабската и т. н. Няколкостотин години по-рано по подобен начин християнски мисионери създават азбуки за арменския и грузинския.

Създаването на азбука като графична система не е някакво особено постижение. Бих могъл да ти създам три такива до днес следобяд. Но те изследват езика, разбиват го на фонеми, преценяват кои от тях нямат съответствие в гръцкия и създават знаци и за тях и НАЙ-ВЕЧЕ създават ЛИТЕРАТУРЕН ЕЗИК като превеждат сложна и развита литература на него. Това вече е сериозно постижение.

 

По-късно в България Климент поправил или преправил буквите, които са били неудобни или трудни.

 

Това до тук са сведенията. А нататък следват само логически конструкции.

 

Доколкото има две славянски азбуки, извънредно различаващи се като графика, очевидно братята са създали едната от тях. Паметниците на глаголица са средно по-стари, но по-важно е, че глаголицата получава изключително разпространение именно там, където българската държава няма влияние - в Хърватия. 

Климент, каквото и да е изобретявал, го е изобретил като епископ в България, но не знаем дали това е било втората азбука - бъдещата кирилица. Възможно е да е направил просто някакви графични промени в глаголицата, ние така и така не познаваме оригиналния вариант. Но доколкото глаголицата си е същата и в Хърватия (ъгловатият вариант е късен) то или трябва да приемем, че и там тя идва единствено от България, без влияние от "моравския" оригинал или втората, обичайно приемана като по-вероятна възможност - Климент да е изобретил именно "кирилицата" По-точно частта от нея, представляваща добавените към гръцката азбука букви.

 

През  Първата българска държава двете азбуки се ползват успоредно, понякога даже и в един и същи паметник, че и в един и същи текст, подобно на положението в Югославия доскоро. После постепенно глаголицата отпада, кирилицата остава. Както и посочиха по-горе, първите известни надписи на кирилица са от самото начало на X век от територията на Североизточна България. Няма НИКАКВИ данни кирилица да е употребявана по това време на друго място. Рус още не е покръстена, а цялата и бъдеща християнска литература е под такова мощно южнославянско влияние, видно от езика и, че е явно, че тая е директен продължител на българската. Загадъчните "роски букви", споменати в житието на Кирил и видяни от него в Херсон, каквото и да са представлявали (за мен вероятна хипотеза е да са германски руни) няма как да са кирилицата, защото не са създадени от Кирил, а той ги вижда вече създадени, че и използвани в книги. 

При всички положения, няма данни за съществуване на някаква литератерна традиция в бъдещите руски земи отпреди реципирането на старобългарската такава.

 

Извод: Кирилицата е създадена на територията на българската държава, вероятно в края на 9 век. Би могло да е създадена от Климент, но съвсем не е задължително. По съществото си е изцяло реципирана заедно с тогавашните и фонетични съответствия  гръцка азбука с добавени букви. ОЧЕВИДНО за или по скоро от ПОЛЗВАТЕЛИ, които привично са ПИШЕЛИ И ЧЕТЯЛИ НА ГРЪЦКИ. И които са предпочитали да ползват гръцки букви дори и за славянския. Абсолютно като шльокавицата. Предполагам, че е станало в средите на преводачите, които са превеждали от гръцки всички тези книги, с които се гордеем и за които кирило-методиевската графика е била непривична и неудобна. Самият Симеон, писарско-преводаческият му щат и изобщо - книжниците от преславския двор. Това е най-вероятната среда за възникване на кирилицата.

 



Тагове:   кирилица,


Гласувай:
2



1. nedovolen - К и М не са създали българската аз...
30.05.2020 15:13
К и М не са създали българската азбука. Най-малко пък е била славянска.
Надо больше читать, чем писать.
:)))
цитирай
2. belezhki1 - К и М не са създали българската аз...
30.05.2020 15:47
nedovolen написа:
К и М не са създали българската азбука. Най-малко пък е била славянска.
Надо больше читать, чем писать.
:)))



Защо да не е била славянска? И защо на руски?
цитирай
3. nedovolen - К2
30.05.2020 17:14
Защото предния ти постинг е на руски. Може би трябваше на Глаголица?
:)))
цитирай
4. belezhki1 - Тук повечето пъти си слагам разни ...
30.05.2020 19:00
Тук повечето пъти си слагам разни цитати, за да не ги търся после. Този беше на руски. По-предният пък беше на английски.

Та не разбрах, защо не е славянска?
цитирай
5. nedovolen - Прочети в ХОР-РА-ОН защо. :)))
31.05.2020 07:07
Прочети в ХОР-РА-ОН защо.
:)))
цитирай
6. belezhki1 - Уф. Бълнувания. Изгубих си времето ...
31.05.2020 12:18
Уф. Бълнувания. Изгубих си времето да отварям такъв сайт. Поредният с идеята, че българите са открили огъня.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: belezhki1
Категория: Други
Прочетен: 102877
Постинги: 114
Коментари: 44
Гласове: 176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031