Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2013 08:54 - СЛОВО В НЕДЕЛЯ 23-ТА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА (Иисус изгонва бесове в Гадаринската страна)
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
1



Протойерей Александър Ганаба image

Църквата ни разкрива разбирането за това, че причината за нашите нещастия, за нашата неустроеност, за всички тези неприятни събития, които ние с вас преживяваме, трябва да търсим не по вина на някакви други хора, а в своята собствена душа, защото причината за всичко това лошо, което ние усещаме върху себе си, се заключава в нас самите, т. е. в нашите грехове. И Църквата ни посочва пътя, по какъв начин да се избавим от тези грехове. Тя ни посочва пътя как да се изправим, предлага ни за изправление покаянието, предлага ни молитвата, предлага ни участие в светите тайнства.

 

Когато ние слушаме тази църковна проповед, много често става така, че тази проповед за добрите дела и за злите грехове ни изглежда някакси отдалечена, отвлечена, нямаща отношение към нашия реален живот. Ние понякога слушаме това като някакво благочестиво назидание, но мислим, че то малко се отнася до нас самите. И ето днес ние с вас чухме Евангелието, в което Сам нашият Господ Иисус Христос със Своето чудо ни показва духовното значение на злото и ни разкрива цялата пагубност на нашето нежелание за изправление.

 

Гадаринският бесноват, за когото ние днес чухме от Светото Евангелиие, това е образ на нашата душа, която се терзае от грехове и страсти. Образ на нашата душа, която е създадена по образ и подобие Божии, която е призвана да живее в любов, милосърдие, радост, щастие, чистота и святост, а вместо това греховете измъчват душата ни и я правят безобразна, и ние се влачим след нашите страсти и стремежи, и злобеем, и ненавиждаме, и осъждаме, и душата ни е вързана, като с железни вериги. Нямаме вече одеждите на добрите дела. Нямаме добро духовно жилище, където би трябвало да пребивава душата ни. – Такъв е образът на бесноватия отнесен към нашите сърца и нашия живот. И когато Господ го среща, всички тези бесове, които са обладали душата му, започват да викат и му казват: „Иди си от нас! Защо си дошъл без време да ни мъчиш?!” Ето тези думи: „Иди си” – как прилича това на нашето постоянно отлагане делото по изправлението на нашата душа. Когато ние постоянно отсрочваме времето на покаяние и казваме: После ще се изправим! После ще извършим нещо добро. После ще започнем да живеем по християнски. После ще изучаваме Божиите заповеди. После ще се молим. После ще отидем в Божия храм … – Нямаме сега време за това!

 

Не нашата душа казва това! Нашата душа се стреми към Господа. Това са тези зли страсти, които са взели в плен душата ни така, както тези бесове, които са обладали нещастния бесноват, казвайки на Христос: Иди си от нас. Защо си дошъл без време да ни мъчиш!

 

И какво става по-нататък? – Тези бесове започват да умоляват Христос да не им заповядва да отидат в бездната. Мойсеевият закон забранявал на древните евреи да гледат свине и да ги употребяват за храна. Гадаринската страна, в която бил този бесноват, граничела с езически области и там имало, и сред тях езичници. И ето, за да получат изгода, жителите на тази страна нарушавали закона: гледали свине. Това им било забранено, но им донасяло голям доход. И ето Господ, за да им покаже към какво довежда нарушаването на закона и какви са последствията, разрешава на бесовете да влязат в огромното стадо свине и стадото свине, обезумяло, се хвърля от стръмния бряг в езерото и загива.

 

Скъпи братя и сестри! Това е нагледен образ за нас. Че ако ние правим нещо противоречащо на Божия закон, тогава нашето дело ще пропадне, както свинете пропаднали в езерото. Ако ние си мислим, че ще придобием за себе си благополучие извън Божия закон, вън от Божията правда, въпреки Господните заповеди, даже ако това се получи, всичко ще изчезне и ще се превърне в прах така, както се превърнало в един момент в прах цялото богатство на жителите на тази страна, което те са вложили в огромното стадо свине.

 

Господ ни предупреждава по нагледен начин да не се мамим, да не мислим, че с лъжа и неправда можем да придобием за себе си нещо добро. За да не мислим, че за сметка на обида на друг човек, за сметка на несправедливостта, за сметка на немилосърдието ние ще можем да придобием нещо добро за себе си. За да не мислим, че ако вървим по пътя на греха, по който върви този свят, когато, например, брат се съди с брат заради една квартира и не знаят, как да я разделят, когато децата се съдят с майка си я лишават от жилищна площ, и я изкарват на балкона и казват: Живей тука, няма за тебе друго място! – Нима мислят тези хора, че те придобиват нещо добро за себе си или за своите деца? Не! Сам Господ показва това. Колко голямо било богатството у гадаринските жители! Колко много биха могли те да спечелят за всяка свиня! – И всичко това за един миг погинало! Така ще погине и всяко зло дело на човека. Не ще принесе то нищо добро. Нито за него, нито за неговите роднини и близки, нито за неговото семейство.

 

И ето, когато станало това чудо, когато бесновати5ят по-рано човек станал здравомислещ, Господ го изцелил, дошли жителите на тази страна. Господ ги изобличил в техния грях, Той им казал, че трябва да се изправят, Той явно им показал Кой може да ги изправи, Кой може да им помогне. Къде по-нагледно? – Човекът, който ни дрехи обличал, ни в домове човешки живеел, който бил обладан от бесовете, станал здрав и разумен. Какъв прекрасен пример пред техните очи!

 

Но какво правят тези хора? – Те молят Христос да си тръгне от страната им. Те така се огорчили от загубата на своето стадо свине, че за нищо друго не искали и да мислят.

 

Скъпи братя и сестри! Колко често ние с вас не искаме нашето изправление. Колко често казваме: Да, ние сме хора грешни, но казваме това не с ужас, че грехът е безобразен, не със страх, предвиждайки, към какво довежда грехът човека, а като за нещо обичайно. Сякаш казваме на Христос: Засега си иди от нас, от нашия живот. Ние ще поживеем по своя греховен обичай. Ти не си ни нужен, ние ще живеем без Тебе.

 

Скъпи братя и сестри! Днешното евангелско четиво ни предупреждава за необходимостта за всеки от нас от духовна борба. За необходимостта и за всекиго от нас борба със своите грехове и страсти, защото ние нагледно днес видяхме как страшната сила на злото може да властва над нашите души. Но и днес ние нагледно видяхме Кой може да ни избави от тази власт на злото. Кой може да ни спаси. Кой може да ни изправи. – Спасителят на света нашият Господ Иисус Христос. Той има тази власт – да очисти душите ни, да развърже съюза с греха, да ни изправи и да ни даде сили за изправление.

 

Когато този, по-рано бивш бесноват, дошъл отново при Христос, Христос му казал: Иди и разкажи на всички какво направи с тебе Бог. Господ му дава сили не само за исправление, но сили и за проповед на Словото Божие.

 

Скъпи братя и сестри! И на нас Господ ни дава сили за изправление на нашия живот и за проповед на Словото Божие, защото истинската проповед на Словото Божие това не значи просто да разкажеш за Христос. Истинската проповед на Словото Божие това е ежедневен живот с Христос. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец, – така казва Господ (Мат 5:16). Значи, ако ние се обръщаме към Господа, Господ ще ни даде сили да живеем заедно с Него, ще ни укрепи да живеем по съвест, ще ни помогне да следваме Божиите заповеди, ще ни настави да не грешим. Ние не трябва само да Го прогонваме, не трябва да слушаме врага на човешкия род, който ни внушава да казваме на Христос: „Иди си, защо си дошъл при нас?” Ние не трябва да се удобяваме на жителите на гадаринската страна, които прогонили от себе си Христос, а обратното, ние трябва да призоваваме при себе си Христос Спасителя – в нашия живот, в нашата душа.

 

Как можем направим това? – Ние можем да направим това чрез Светата Православна Църква. Чрез църковните тайнства. Чрез тайнството изповед. Чрез тайнството причастие с Пречистото Тяло и Животворящата Кръв на Христа Спасителя, когато Христос се съединява с нас, освещава ни, очиства ни и ни дава сили за свят живот.

 

Скъпи братя и сестри! Спасителят на света нашият Господ Иисус Христос дошъл, за да ни избави от властта на злото над нашите души. Нека вървим след Него, нашия Спасител. И Той ще ни спаси. И в този временен живот ще ни помогне и не ще ни остави, и във вечния живот ще ни дарува райско блаженство. Амин.

 

Превод със съкращения: Прот. Йоан Карамихалев

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 377103
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930