Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2015 05:13 - "НАШИЯТ БОГ Е БОГ НА МИЛОСТИ И ЩЕДРОСТИ, И ЧОВЕКОЛЮБИЕ, А НЕ БОГ НА МЪЧЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ.. ..ЗАТОВА,АКО СКЪРБИШ СЪРДЕЧНО, ОБВИНЯВАЙ ЗА ТОВА ЕДИНСТВЕНО СЕБЕ
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 308 Коментари: 0 Гласове:
0



image
-----------------------------------
Нашият Бог е Бог на милости и щедрости, и човеколюбие Пс. 102, а не Бог на мъчение и наказание. Мъченията - са плодове на нашите грехове и на безплътните отстъпници от Бога. 
Затова, ако ти скърбиш сърдечно, обвинявай за това единствено греха и дявола,а най-добре себе си, защото и дяволът не ще ти причини никакво зло,ако не намери в тебе нищо, към което би могъл да се присламчи.

Когато пристъпваш да се молиш на Царица Богородица, преди молитвата бъди твърдо уверен, че ти не ще си отидеш от Нея, докато не получиш милост. Така да се мисли и така да бъдеш уверен относно Нея - е достойно и праведно. Тя е всемилостивата Майка на всемилостивия Бог - Слово и за нейните милости, безброй велики и безчислени, възгласяват Всички векове и всички християнски църкви: Тя точно е "бездна от благости и щедрости", както се казва за нея в канона Одигитрия (Пътеводителка) Затова да се пристъпва към Нея в молитва без такава увереност би Било неразумно и дръзко, а със съмнение би се оскърбила Нейната благост, както се оскърбява Божията благост, когато пристъпват в молитва към Бога и не се надяват да получат от Него просимото. Как бързат за благодеяние към някой висок и богат човек, чиято милост всички познават, който е доказвал своята благосклонност от безбройни опити? Обикновено с най-спокойна увереност и надежда да получат от него, каквото желаят. Така трябва и в молитвата да не се съмняваш, да не малодушеетвуваш.

Какво значи чисто сърце - кротко, смирено, нелукаво. простичко, доверчиво, нелъжливо, неподозрително, незлобно. добро, безкористно, независтливо, непрелюбодейно.

Душо моя! 
помни своето небесно достойнство и не се възмущавай поради тленни и нищожни неща. Уважавай и в другите човеци небесното тяхно достойнство и. поради нещо тленно, не дръзвай да ги оскърбяваш, или да ги ненавиждаш. Със всичка сила възлюби духовното и небесното, и презирай материалното, земното.

Не унивай, борейки се с безплътните врагове, но в самата скръб и притеснение прославяй Господа. Който те е удостоил заради Него да търпиш борба с коварния змей и заради Него да си уязвяван всеки час; понеже, ако ти не беше започнал да живееш благочестиво и да се напрягаш да се съединиш с Бога. то врагът и не би те нападал, и не би те мъчил.

Слава Тебе Спасителю. 
Сила всемогъща! 

Слава Тебе Спасителю. Сила вездесъща!

Слава Тебе. 
Утроба преблагосърдечна! 
Слава Тебе. Слух вечнооткликващ се за чуване молитвата на мене окаяния, за да ме помилва и спаси от моите грехове! 
Слава Тебе. най-светли Очи, винаги гледащи на мен любезно и разбиращи моята съкровенност! Слава Тебе. Слава Тебе. Слава Тебе. Сладчайши Иисусе. Спасителю мой!
Целият материален свят пред Бога е като нищо; единствено духовните същества са като нещо, а именно: Ангели и човеци. Само тези твари имат трайно битие, които са близо до Бога, имат образ и подобие на Него, а пък останалите твари, като сянка прехождат - самото "небе и земя ще преминат, но думите Ми няма да преминат" /Мр. 13:31/

Постоянно трябва да помним, че дяволът непрестанно се старае да замърси нашата душа с адски боклук, който е твърде много у нас и който е твърде дребен и разнообразен. И така, с вражда ли се затъмнява твоето сърдечно око, с гордост ли, с нетърпение ли и с раздразнителност, с желание за материално достояние за брата или за себе си - разбирам скъперничество - с любостяжание ли и сребролюбие, с немиролюбие ли и с обидни думи към другите, с униние ли и отчаяние, със завист ли, със съмнение ли, с маловерие ли или с неверие към откритите истини, с тщеславие ли, с леност към молитва ли и към всяко благо дело и въобще към делото на службата - казвай в сърцето си, с твърда увереност думите: това е дяволски боклук, това е адски мрак. При вяра и надежда в Господа, при постоянно въздържане и внимаване на себе си, е възможно, с Божия помощ, да се избегне адския боклук и мрак. "Роденият от Бога пази себе си и лукавият го не докосва" /Йоан5:18/.

Когато видиш в ближния недостатъци и страсти, моли се за него; моли се за всеки, даже за своя враг.

Ближният - е равноправно на мен същество, същият човек, какъвто съм аз, същият образ Божий: и както той е същият, каквото съм аз, то аз трябва и да го обичам, както обичам самия себе си. "Възлюби ближния, като себе си" /Мт.22:39/ - трябва да го наглеждам, както своята плът и кръв: да се обръщам с любов, кротко, ласкаво, прощавайки му неговите грешки, както охотно прощавам на себе си, както сам жадувам от другите прощение или снизхождение към моите немощи. т.е. за да не ги забелязват те, сякаш не ги е имало, или са ги забелязали ласкаво, кротко, любезно, доброжелателно.

Из "Моят живот в Христа" - дневникът на св. Йоан Кронщадски



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371743
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031