Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2016 22:27 - АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 492 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 1 Автор:    Александра КАРАМИХАЛЕВА image

Каква е представата ви за Албания? Изостанала, изолирана, ислямска, враждебна... или бързо модернизираща се, с красива почти девствена природа и динамичен, предприемчив и гостоприемен народ...? Каквато и да е представата ви за Албания, едва ли я свързвате с Православието и вероятно това ще е последното място, за което ще се сетите, ако тръгнете на поклонническо пътуване. Очаквате да видите там бункери и джамии, но не и православни храмове. Но истината се оказва друга.

АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 2 Автор:    Александра КАРАМИХАЛЕВА image

На изток високи труднодостъпни планини сякаш отделят Албания от останалите страни на Балканския полуостров, като прибавим и езика, не приличащ на никой друг, и тоталната изолация на страната при Енвер Ходжа, албанците изненадват с дружелюбност, отзивчивост, гостоприемство... Веднага търсят език, на който могат да общуват с теб, проявяват интерес да научат нещо на родния ти език и за страната ти.

АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 3 Автор:    Александра КАРАМИХАЛЕВА image

В полумрака на отиващия си ден Гирокастро, с накацали по склона на планината каменни къщи, сгушени под покривите си от каменни плочи, на пръв поглед е като неравна сива скала. Едва свивайки от главния път и тръгвайки нагоре, започваш да различаваш сгушените една над друга сгради. Спираме в самото начало на Стария град и пред очите ни плъзва като огромна змия главната улица, покрита със сив калдъръм и ромбоидни шарки по средата.

АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 4 Автор:    Александра КАРАМИХАЛЕВА image

По правило всички църкви в Албания, с изключение на новоизградените през последните години, са със зейнали дупки по иконостаса като избодени очи, а липсващите икони, както и тези от централната част на храма са събрани в няколко музейни сбирки, като националния исторически музей в Тирана и музея на иконата в Корча, където се съхраняват десетки хиляди икони от цяла Албания.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371944
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031