Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2018 16:22 - ГОТВЯТ НИ СВЕТОВНА ВОЙНА. Д-р Калоян Методиев: Сухопътна операция или удари в Сирия може да означават голяма война
Автор: ellahikari Категория: Регионални   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.04.2018 16:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Битката „за“ и „против“ Брекзит продължава. Милиардерът Джордж Сорос изля нова финансова порция за поддръжниците за оставане в Евросъюза и нов референдум.

Ситуацията във Великобритания е предизборна, на 3 май Лондон гласува

„Сухопътна операция или удари в Сирия може да означават голяма война“. Това прогнозира политологът д-р Калоян Методиев в предаването „Светът е бизнес“ на телевизия Блумбърг.


Експертът коментира най-новата ескалация на напрежение в Сирия – употребата на химическо оръжие, израелския удар по военно летище в страната и демонстрираната готовност от президента на САЩ Доналд Тръмп да упражни сила в Сирия. Сред другите теми бяха случаят „Скрипал“, Brexit, българското европредседателство.

 

„В последните часове се говори за началото на военна операция, която обсъждат американският президент Тръмп и френският президент Макрон. Ако се започне сухопътна операция или удари, директно може да означава и голяма война, защото там има разположени руски съветници и руски войски, което ще означава директен сблъсък. Как ще продължи той и къде може да свърши никой не знае. Въпросът е, че напрежението е факт и ако не се реши по дипломатически път в рамките на ООН, мисля си, че може да се стигне до сериозна ескалация“, коментира експертът.

 

На въпроса възможно ли е Съветът за сигурност на ООН да разреши проблема, Калоян Методиев отговори: „Сложно е да се каже какво може да стане. Важното е какво ще кажат британците, защото те са по-предпазливи след опита в Ирак за тръгване на войни. Те имат и вътрешни проблеми в момента. Важни са и китайците, защото имаме пет гласа. Позицията на руснаците и американците е ясна. На французите горе-долу също, но британците и китайците са два гласа, които в момента могат да променят ситуацията“.

„Конфликтът в Сирия измести случая „Скрипал“, покрай който има много неясноти. Този случай става много проблемен за правителството и непремереното говорене на външния министър на Великобритания Борис Джонсън може би оказва влияние. Каквото и да говорим за случая Скрипал, никога не трябва да забравяме да го обвържем с вътрешната политика на Великобритания и с нейните развития. Това е ключовото“, коментира д-р Калоян Методиев.

 

По думите му обратите в сюжета „Скрипал“ се дължат на това, че „всякакви теории се лансират в момента при липсата на доказателства. Всеки интерпретира случая според собствените си интереси.“
Политологът припомни, че вече година лейбъристите водят с 10% пред консерваторите.„Ситуацията е много предизборна. Вътре в Консервативната партия се води битка между Борис Джонсън, Тереза Мей и още няколко лидери за надмощие. Ключовото е, че на 3 май има избори в Лондон. Някои казват, че Лондон е Великобритания. Ако лейбъристите вземат райони, които от Втората световна война насам са на консерваторите, това може да означава и предсрочни парламентарни избори.“

„В един момент случаят Скрипал беше използван и срещу лейбъристите, които при Корбин завиха прекалено вляво. Там вече се говори за световна революция, за диктат на банките, за комунизъм, ако щете. Това изплаши много среди на Запад“, заяви д-р Методиев.

 

Политологът коментира и преговорите за излизането на британците от Европейския съюз. „Отново имаме задънена улица по отношение на преговорите за Брекзит. Ключовият въпрос е определянето на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това може да се окаже капсул детонатор за възстановяване на явления като организирана престъпност, тероризъм, сепаратизъм, което в миналото доведе до хиляди жертви. Тази граница е проблемът на проблемите“.

 

На въпрос необратим ли е Брекзит и защо милиардерът Джордж Сорос продължава да финансира кампании за оставане на Великобритания в Евросъюза, д-р Методиев заяви: „В политиката няма нищо необратимо. Разделението е много дълбоко. Очевидно Сорос има какво да губи и тези дни изля нова порция финанси. Битката между двете групи продължава.“




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 378540
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930