Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2012 11:20 - Тиквено тирамису
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 584 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.11.2012 11:25


   image  Колкото и да не съм любител на сладкото, ще призная, че това е едно великолепно сладко превъплъщение на тиквата и определено ще го правя отново. Приготвя се много бързо, но трябва да отлежи преди консумацията в хладилник поне 6-8 часа.

Представям ви една необичайна, но интересна и вкусна вариация на класическия италиански десерт.

Необходими продукти за около 5-6 порции:

14-16 бр. бишкоти савоярди

За тиквения крем-пълнеж:

400 гр. почистена от семките, обелена и нарязана на кубчета тиква

120 мл. течна неподсладена готварска сметана

пудра захар на вкус

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. джинджифил

За напояване на бишкотите:

2 с.л. мед

2 с.л. карамелов сироп (може да заместите със сок от ябълка или пък сок от компот с дюли или пък круши)

1 с.л. бърбън (или друг ароматен алкохол - коняк, шери, някакъв вид ликьор, който ще подхожда на останалите аромати и т.н.)

За топинга отгоре:

250 гр. маскарпоне

около 120 ml течна неподсладена готварска сметана

image

Начин на приготвяне:

Пригответе си дълбок правоъгълен съд. Аз използвах правоъгълна тавичка с размери 22х12см. ( 9х5-inch )Застелете я с хартия за печене, която да покрива дъното и стените и леко да стърчи над тавата откъм дългите страни на правоъгълника. Това е необходимо, за да може да извадите тирамисуто после и да го пренесете в десертна чиния. Ако не използвате хартията, няма да може да измъкнете парчетата от сладкиша без да се развали формата им.

Сварете тиквата, отцедете много добре от водата и я пюрирайте с пасатор. Прибавете канелата и джинджифила и разбъркайте добре.

Разбийте 120 ml сметана с пудра захар на вкус, докато получите гъст крем.

Внимателно прибавете сметаната при пюрираната тиква и разбърквайте леко, докато се получи еднородна смес.

Смесете в купичка бърбъна, меда, карамеловия сироп и разбъркайте докато се смесят.

В подготвената тавичка наредете първия ред бишкоти (7-8 броя). С помощта на чаена лъжичка ги полейте с половината от сместа за сиропиране.

Намажете бишкотите с половината от тиквения крем.

Поставете отгоре другата половина от бишкотите, сиропирайте ги с останалата смес и ги намажете с втората половина от тиквения крем.

Разбийте маскарпонето със сметаната и пудра захар, докато се смесят на гладък, гъст крем. Това отнема много кратко време, затова не преразбивайте сместа. Когато крема е със стайна температура, той се размазва много лесно.

Със супена лъжица слагайте от маскарпонения крем върху сладкиша и внимателни, без да натискате под равнете и загладете.

Сложете тирамисуто в хладилник за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ.

Поръсете го с неподсладено какао.

Внимателно, като хванете хартията за печене отстрани, извадете сладкиша от тавичката и го сложете върху плитка десертна чиния.Започнете леко да издърпвате към вас хартията за печене изпод тирамисуто, като в същото време с помощта на дълъг нож или дълга шпатула леко подпирате сладкиша, да не излезе от чинията.

 Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

:)




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371644
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031