Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2013 18:25 - Царската билка
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
0



 
image


   Наричат го "царска" билка. Благодарение на силния си и приятен аромат той си е спечелил популярност в целия свят. Босилекът е много е популярен и в Средна Азия, Закавказието, в Индия, където според мнението на учените се намира родината на това растение. image
  Ocimum sanctum е босилекът, който и до днес индусите смятат за свещено растение, и често го сеят около храмовете. Наричат го тулси. Смятат го за любимото растение на бог Вишну. Легендата разказва, че някога Тулси била любимата на бог Вишну. Ревнивата му съпруга обаче, Лакшми, превърнала Тулси в растение. За да не се разделя със своята любима, Вишну станал камък. Понякога разказват легендата с друг край. По вълшебен начин се оказва, че Тулси и Лакшми са едно и също лице, единствената възлюбена на Вишну. 

  Височината на индийския босилек тулси достига метър. Земята, където расте тулси, всеки ден подхранват с тор и всяка нощ оставят наблизо фенер. Разпространен обичай е да слагат до главата на умиращия клонче босилек, защото вярвали, че листенце от него осигурява на умрелия място в рая. Растението широко се използва в аюрведа. 

  И китайците почитат босилека като билка. Смятат го за ефикасно средство против епилепсия. 

  В Европа босилекът бил пренесен през IV век пр. Хр. от войниците на Александър Велики, връщащи се от Азия. Постепенно се разпространил по цялото Средиземноморие, а после и в целия свят. Особено много го ценят в Италия, Испания, Гърция, Грузия и Франция.

   Известно е, че босилекът е бил популярен още в Древна Гърция. Смятали за лош знак, ако расте върху гробовете. На остров Крит босилекът символизирал любовта, окъпана със сълзи. 

  В Румъния и до днес се е запазил романтичен обичай - девойката подарява на момъка, който й е направил предложение за женитба, стръкче босилек, ако е съгласна да се омъжи за него. Това гарантира на двойката благополучие. 

 
 
Босилекът се добавя в последния момент преди поднасяне на ястието, за да не загуби неповторимия си аромат, при това не се реже с нож, а се накъсва внимателно с пръсти.

  Православните балкански народи почитат босилека като символ на праведната душа, която с остаряването и повяхването на тялото благоухае по-силно. Босилекът се използва и при освещаването на водата. В този случай той е символ на благодатното благоухание на висшия свят, който чрез силата на Кръста пази водата. 

  В средновековните английски книги за билките босилекът се споменава като растение, разпалващо страстта в жените и мъжете. Дори в пуританска Англия обаче босилекът не бил забранен, тъй като по онова време докторите не познавали по-добро средство при простуда, кашлица и хрема. Предписвали го при стомашни проблеми, кожни раздразнения, както и при меланхолия и тъга, типични за жителите на мъгливия Албион. Прах от сушен босилек вдишвали при мигрена. 

  За древните римляни бил символ на плодородието, любовта и семейното благополучие. В Италия съществувала интересна традиция - когато юношата искал да се жени, носел на гърдите си клонче босилек, за да потвърди сериозността на своите намерения. И до днес там босилекът е сред най-популярните и почитани ароматични треви. Заради идеалното му съчетание с доматите, италианците смятат босилека за едно от малкото задължителни неща, които трябва да има в една пица.

  През средните векове източните подправки изместили босилека на заден план, но той никога не е излизал от употреба. Препоръчвали го винаги в ограничени количества, тъй като ароматът му е твърде интензивен. Диоскорид (I в. сл. Хр.) в своите ръкописи предупреждавал, че прекалената употреба на босилек може да повлияе негативно върху зрението. Плиний препоръчвал босилек при жълтеница и епилепсия. 
  Съвременните учени деликатно мълчат, когато става дума за вечен живот и любов, но са единодушни, че босилекът оказва силен противомикробен ефект и проявява висока активност по отношение на стрептококите, като не отстъпва по ефикасност на окситетрациклина. И още три негови свойства са доказани научно. Босилекът премахва главоболието, чувството за тревога, преумората. Отстранява безсънието, спазмите, възпаленията, симптмите на респираторните заболявания. Стимулира работата на мозъка, имунната система, храносмилането, менструацията. Противомикробното действие на босилковото масло в комбинация с евкалиптово масло се усилва 20 пъти. 

  Приятният аромат на листенцата босилек е особено силен малко преди растението да цъфне. Точно тогава, преди цъфтежа в листата му се натрупва максимално количество ароматно етерично масло, придаващо неповторимия мирис. Но и "старите" листенца на босилека придават на ястия и салати доста пикантен вкус. 
Специалистите твърдят, че има 40 вида аромати на босилека. В някои се усещат нотки на черен пипер, карамфил, канела, лимон. В Армения отглеждат босилек с аромат на бахар, който използват в ястия с месо, пиле, салати. В Грузия и Азърбейджан използват сортове с по-силен аромат - на мента или анасон, защото смятат, че без него не е възможно да приготвят овнешкото. В Европа много популярни сортове босилек имат аромат на лимон. С този босилек подправят ястия от риба. Ароматът на босилека идеално се съчетава и с различни видове сирена. 

image

   Освен по аромат, различават сортовете босилек и по други признаци. Има нискостъблени сортове, които не стават по-високи от 10-12 см. Те могат да е отглеждат целогодишно и в саксия. Един от най-ароматните сортове достига до 1 – 1,2 м. Този гигант има интересна зелено-виолетова окраска на листата. Има сортове с много тъмно виолетови, почти черни листа. Такъв сорт е новият "Рубинът на Кайро". Химическите анализи показват, че в листата му се съдържа рекордно количество етерично масло, определящо неповторимия аромат на босилека. 
image
  


  Босилекът(Ocimum basilicum) е едногодишно тревисто растение от семейство устоцветни. Стъблото му е право, с много странични разклонения, високо до 60-70 см. Коренът е разклонен и плитко разположен. Лисатта са с къси дръжки, срещуположни, елипсовидни. Цветовете са бели или бледорозови до лилави, събрани по 8-10 в класовидно съцветие. Цъфти от юни до септември. Плодът е сух, с четири черни семенца и когато узрее, се разпуква. Растението е доста капризно. Не понася дори малки застудявания. Практически не расте при температура по-ниска от +10°, а семената му не поникват в студена почва - нуждаят се от 18-20°. Затова се отглежда по-успешно чрез разсад, отгледан в оранжерии или под полиетилен, където почвата се нагрява по-бързо. Успешно се отглежда в саксии или сандъчета. 

  В градината може да му се отдели съвсем малко място - не по-голямо от 1/2 м2, но то трябва да бъде слънчево и защитено от студени ветрове и течения. Босилекът изисква постоянна влажност. За да се получат здрави, компактни, силни растения, се откъсва връхната розетка от листа. Така се събуждат страничните разклонения и това позволява да имаме през цялото лято винаги свежа подправка. За зимата босилекът може да се изсуши. Най-добре е това да се направи преди да се появят първите цветове и още по-добре около пълнолунието. Тогава листата на босилека са най-ароматни и полезни. Листата се сушат на сянка и се съхраняват в затворен стъклен съд. 

  В древните трактати са описани лечебните свойства на босилека. Листата му съдържат витамин С, гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества, белтъчини, витамин Р, провитамин А, камфор. Босилекът е източник на евгенол и етерично масло. 
  Отдавна е известно, че той притежава дезинфектиращи свойства, а етеричното босилково масло има бактерицидно действие. Босилекът оказва благоприятно въздействие на стомашно-чревния тракт. Отварата от листата на босилека използват при стоматит, алергичен дерматит, при липса на апетит. Босилекът е превъзходно тонизиращо средство за нервната система. Помага при най-различни кожни заболявания. Възстановява обонянието, повишава защитните свойства на организма. Стимулира кръвообращението, отпуска гладката мускулатура на матката. Помага при физическа слабост, световъртеж, отслабване на паметта, повишено кръвно налягане.

Може да се използва при: 
- нервно изтощение, умствена умора, безсъница, меланхолия; мигрена, главоболие, спазми на съдовете, ревматизъм, подагра, артрит, атеросклероза; сухая екзема, рани, язви, сърбежи, парене, ухапвания от насекоми; диспепсия, гастроентерит, гадене, липса на апетит, метеоризъм, простуда, хрема, отит, бронхит, грип, хълцане, силен зъбобол, стоматит, ангина. 
- в козметиката и дерматологията - притежава подмладяващ, освежаващ и тонизиращо действие. Стимулира ръста на косата и й придава блясък. 

Предупреждения и противопоказания: Да не се използва при бременни и деца до 6 години, както и при повишено кръвосъсирване, тромбози, тромбофлебити и инфаркт на миокарда.

  Биоенергийното въздействие на босилека е свързано с възстановяване на обективността на самооценката, отстраняване на комплексите. Ароматът му повишава настроението, прояснява съзнанието, премахва умората, тревогата, депресията, главоболието. Една кавказка поговорка гласи: "Който дъвче босилек, живее дълго." 
  Босилекът дарява радост, любов, мъжество и изцеление, повишава екстрасензорните способности, защитава дома, преотвратява квартирните кражби. Поддържа мирна обстановка у дома и спомага за сдобряване след кавга. Използва се и за очистване, изцеление и повече жизнена енергия. 

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371691
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031