Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2013 18:01 - Подготовка за пълна, чистосърдечна изповед
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 425 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2013 18:06


"Защото денем и нощем тежеше над мене Твоята ръка; свежестта ми изчезна като през лятна засуха. Но аз Ти открих греха си и не скрих баззаконието си; аз казах: "ще изповядам Господу моите престъпления", и Ти сне от мене вината на греха ми" (Пс. 31:4-5).
"Тогава дойдете - и ще отсъдим, казва Господ. Да бъдат греховете ви и като багрено, - като сняг ще избеля; да бъдат червени и като пурпур,- като вълна ще избеля"(Ис.1:18).

"Кажи им: жив съм Аз, казва Господ Бог: не искам Аз смъртта на грешника, но да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив. Върнете се, върнете се от вашите лоши пътища; за какво да умирате вие, доме Израилев?"(Иезекиил 33:11).

"Чада мои! Това ви пиша, за да не съгрешавате; и ако някой съгреши, то пред Отца имаме ходатай Иисуса Христа Праведника: и Той е омилостивение за нашите грехове, и не само за нашите, но и за греховете на цял свят" (1Иоан 2:1-2).

"Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен"(Иоан 3:16).

"Изповядвайте си един другиму греховете и молете се един за други, за да се изцерите…" (Иаков 5:16).

"Затова е казано: стани ти, който спиш, и възкръсни от мъртвите, и ще те осветли Христос" (Ефес. 5:14).

"И повярваха ниневийци в Бога: обявиха пост и облякоха се във вретища, мало и голямо… И видя Бог делата им, че те се отвърнаха от лошия си път, и съжали за злото, за което беше казал, че ще напрати върху тях, и го не напрати" (Ион 3:5,10).

image

Хората сме склонни към грях и ако успяваме да се въздържаме в думите и делата, то в мислите си без Божията помощ е невъзможно да се въздържим. Мисловната нечистота ни тласка към скверни дела и думи, но нашите мисли са напьлно открити за Господ, за светиите и Ангелите. Ако нне не се научим чисто да мислим тук на земята, то на небесата нашата нечистота ще се открие пред всички.

Ние постоянно осъждаме, забравяйки, че и съдещият по същия строг начин ще отговаря за своите дела, както и осъжданият. Ти, който осъждаш зад гърба ближния си, имаш ли смелостта да го обвиниш в очите? Ще се окажеш ли прав? Ще ти стигнат ли силите да издържиш подобно изпитание? Не вземаш ли чужди грехове върху себе си? Ти, който съдиш, помни, че пред Господ ще отговаряте и двамата. Единият — за извършения грях, другият— за дързостта да съди. Ти, който си дръзнал да съдиш, виждаш как ближният ти изпада в грях, но не виждаш как плаче и се съхрушава в покаяние неговото сърце.

Вратите на покаянието са открити за всички, но ще успеем ли да минем през тях?

Най-трудно осъзнава своята нечистота горделивият човек. Той не вижда своя грях, постоянно се самоласкае и превъзнася. своя ум. Той е доволен от себе си и рядко поглежда в дълбочините на съвестта си. Но тя трудно може да бъде излъгана, защото е гласът на Самия Бог, Който ни разобличава.

На всеки жив човек е предоставена свобода на волята. Как да се разпоредим с нея? Ще ни приближават ли към Бога нашите дела и намерения? С чисто сърце и любов ли сме вършили нашите добри дела?

Господ винаги вижда твоето сърце, християнино! Какво има там — смирение или горделиво превъзнасяне, търпение или раздразнение? Угодни ли са нашите дела на Бога?

Никой не знае какъв ще е окончателният отговор. Никой не знае какьв Ангел ще дойде при нас, за да ни поведе пред Висшия Съд, бели или черни крила ще има на гърба си.

Помни, християнино, разбойникът, който вися редом с Христос на кръста, смирено се покая и влезе в Рая с Господ, Който му прости и го прие. А Иуда Искариотски, ученикът на Христос, който предаде своя Учител, и не се покая поради прекомерна гордост, отиде в ада. Неведоми са пътищата Господни.

Вярвай християнино, че Господ подкрепя всеки, който идва при Него с покаяние. Господ му помага да устои на греха и да не го повтаря.

Прости ни, Господи, ние съгрешихме с гордост, самомнение, тщеславие и самолюбие. Съгрешихме в делата, думите мислите, зрението, слуха и във всички свои чувства. Съгрешихме с мързел и небрежност при изпълнение на своите задължения. Съгрешихме с небрежност в молитвата, с непочитание на светиите, на Божията Майка. Съгрешихме с маловерие и униние. Прости ни, Господи!

Съгрешихме с недостойно причастяване със Светите Христови Тайни, пристъпвайки към Тях без подготовка, без съкрушение, без страх Божий. Забравяйки, че светото Причастие — това е огън, който изгаря, нашите грехове. Забравяйки, че чрез тайнството Свето Причастие ние се съединяваме със Самия Господ, невидимо слязъл от Небесата и пресъществил хляба и виното в Тяло и Кръв Христови.

Помогни ни, Господи, със страх и трепет да пристъпим към Светото Причастие.

Преди изповед и Причастие трябва да простим на всички, които са ни обидили и ни ненавиждат и само тогава можем да помолим Господ да ни прости греховете.

"Символът на вярата", "Отче наш...", "Богородице Дево, радвай се...", Иисусовата молитва — тези молитви трябва да знае всеки християнин. Ти знаеш ли ги?

Велика е изкупителната жертва за нас, грешниците. Творецът и Създателят е изпратил Своя възлюбен Син, Иисус Христос, на доброволни кръстни мъки, за да бъдат омити греховете на света чрез страданията на Безгрешния. За да могат греховете на всеки от нас, идващ в Христовата Църква с покаяние, да се омият в Светото Тайнство на Причастието, с Кръвта на Непорочния Агнец. Помни, християнино, каква скъпа цена е заплатена за твоето спасение и бързай!

Без покаяние няма да влезем в Небесната обител. Амин.

 

В книгата си владика Йоаникий казва:

"Не можем да се съгласим с тези християни, които казват, че няма какво да изповядат. Св. Йоан Богослов казва: "Ако кажем, че нямаме грях, себе си мамим, и истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен, за да ни прости греховете и ни очисти от всяка неправда" (1Иоан. 1:8-9). Грехът е коварен, лукав и преследващ ни враг. Той постоянно дебне човешката душа, за да я оплете в своите мрежи. Извършеният грях е като стрела, която наранява човешкото сърце.

Как да постъпим след като сме съгрешили? Да се отчаем ли? Не! В никакъв случай! Трябва да проявим заинтересованост, за да узнаем как да се очистим! Господ Иисус Христос утешава всички грешници с думите: "Покайте се!"(Мт. 4: 17). Да се вслушаме в тези благи думи! Да повярваме в тяхната сила! Да почувстваме тяхната утеха! Господ ни зове да Го последваме! Господ ни обича - да Го възлюбим! В тайнството покаяние и изповед ние получаваме прошка за греховете, душевен мир, спокойствие на съвестта, истинско блаженство и Божия милост".

А условията и целта на спасителната изповед, той обобщава с думите:

"Първо условие:Твърдо да вярваш, че Бог е тук и искрено трябва да се изповядаш!

Второ условие: Колкото тежки и многобройни да са твоите грехове, когато се разкайваш и ги изповядаш, Бог ти прощава, защото човешките грехове не могат да победят Божието милосърдие!

Трето условие: Да осъждаш и изобличаваш себе си, а не другите!

Четвърто условие: Да не се срамуваш да кажеш точно греховете си; който е победил срама, е победил дявола.

Цел на изповедта: Да се очистиш и отново да се примириш с Бога!"

Много важно условие за изчерпателна изповед е да проследим своя живот - как сме  прекарали юношеството си, как сме преживели младостта си, какво поведение сме имали в службата, в дома и прочие.

 

image

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371746
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031