Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2014 20:03 - ЕДИН ПАСТИРСКИ ПОГЛЕД КЪМ ХОМОСЕКСУАЛИЗМА
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Публикувано в Пастир

 

image
Автор:Свещ. Владимир Вранич

Превод: Татяна Филева

Източник: www.prijateljboziji.com

Много хора с хомосексуална ориентация твърдят, че в своя живот се ръководят от християнската вяра. Някои от тях убедително настояват, че тяхната хомосексуална ориентация е от Бога, че е добра и че в такъв начин на живот няма нищо лошо, нито грешно.

 

Такива лица казват, че Библията (Свещеното Писание) и Свещеното Предание не осъждат хомосексуалното поведение, а са погрешно разтълкувани и изобщо, погрешно приложени към тях – понякога от незнание, а понякога съвсем съзнателно, от страна на враждебно настроените хора, които мразят хомосексуалистите. Тези, които вярват в това, очевидно искат другите да се съгласят с тях, и днес много хора усърдно работят върху това техните възгледи за живота да бъдат приети, особено от страна на събратята християни и на духовните лица.

Други хомосексуално ориентирани християни казват, че тяхната сексуална ориентация не е от Бога – освен по особен промисъл, тъй като Господният план за спасението неизбежно включва човешката свобода и греха – а е плод изключително на човешки грешки. Докато някои от тези хора не искат или не са в състояние да посочат точните причини за своите сексуални чувства, като при това твърдят, че тези чувства не са добри и че не трябва да им се поддаваме, други, посредством онова, което смятат за сигурно библейско схващане и точен психологически анализ, намират причината за своята сексуална ориентация в грешките и пропуските на семейното възпитание, особено в ранното детство, а понякога и преди това, които са допринесли за тяхната сексуална ориентация. Тези хора смятат, че са призвани от Бога да се борят против своите хомосексуални стремления, както всички хора са призвани да се борят против грешните страсти, които откриват вътре в себе си, докато работят върху изцеляването на причините за своята погрешна ориентация и болест. Хората, имащи такъв подход, търсят подкрепа и помощ в своите изкушения от събратята-християни и особено от църковните авторитети.

Православният подход

С оглед на традиционното православно разбиране на Свещеното Писание на Стария и Новия Завет, както е изразено в църковното богослужение, светотайнствения живот, църковните канони и правила, и в живота и учението на светиите, ясно е, че православната Църква смята за свои членове всички християни, хомосексуални и хетеросексуални, които гледат на хомосексуалната ориентация като на разстройство и болест, и поради това смятат хомосексуалните действия за грешни и пагубни.

Според вековното православно свидетелство, следните библейски цитати не допускат нито една друга интерпретация, освен тази, която е очевидна:

„Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия…” (Лев. 20:13).

„Затова (че не пожелаха да признаят, възхвалят и прославят Бога) Бог ги предаде на срамотни страсти: жените им замениха естественото употребление с противоестествено; също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже…” (Рим. 1:26-27).

„Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници, нито крадци, ни користолюбци, ни пияници, нито хулители, ни грабители няма да наследят царството Божие. И такива бяхте някои от вас; но се умихте, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа нашего Иисуса Христа и чрез Духа на нашия Бог” (1 Кор. 6:9-11).

Неволните грехове

Според учението на Православната Църква, не всеки грях е извършен волно и съзнателно и не всички грешни действия са съзнателна грешка на онези, които ги вършат, поне не в началото. Накратко, грехът не винаги е нещо, за което самият грешник или грешница са изцяло съзнателно виновни. Има грехове от незнание и от страст, грехове, които действат в нашите членове, както казва св. Апостол Павел, дори и против нашата разумна и съзнателна воля (виж Рим. 7:15). Това са онези грехове, за които в молитвите са казва, че са извършени не само съзнателно, но и несъзнателно, не само волно, но и неволно.

Има грехове, които са неволни, нежелани и неизбрани от човека, грехове, които обладават хората, и чрез ирационални пориви, телесни слабости, емоционални стремежи и неправилно насочени желания ги принуждават към действия, които самите те не желаят, а често ги презират и се отвращават от тях – дори и когато им се предават. Такива грехове традиционно са известни като грехове от страст. Фактът, че тези грехове не са доброволно избрани, не ги прави по-малко тежки. Да грешиш, значи да пропускаш целта, значи да излезеш от пътя, да отстъпиш, да сбъркаш… Независимо дали грехът е извършен съзнателно, с желание и целенасочено, или несъзнателно; и независимо дали самият извършител е сгрешил свободно и докрай.

Изкупените грешници

Според православното учение християните са изкупени грешници. Те са човешки същества, които са спасени от болестта и греха, избавени са от дявола и смъртта по Божията благодат и чрез вярата в Христос, със силата на Светия Дух: „и такива бяхте някои от вас” (1 Кор. 6:11). Те са кръстени в Христос и запечатани с Духа, за да живеят живот по Бога в Църквата. Те свидетелстват за своята вяра с това, че редовно участват в богослужебния живот на Църквата, в евхаристийната общност, свързана с редовно изповядване на греховете, с покаяние и усърдна борба против всеки вид грях, волен и неволен, който се опитва да погуби живота им и в този, и в бъдещия век.

Хората с хомосексуална ориентация са призвани към една особено трудна борба. Тяхната борба е много жестока. С нищо не я прави по-лека неразумната, истински демонска омраза на онези, които презират и се надсмиват над хората, носещи този тежък кръст. Не я прави по-лека и неразумната, сякаш демонична подкрепа на хомосексуалния начин на живот от страна на неговите заблудени защитници и привърженици.

Както и всички изкушения, страсти и грехове, включително и онези, които дълбоко, а често и на пръв поглед неизличимо, са врязани в нашата природа от нашето плачевно наследство, хомосексуалната ориентация също може да бъде излекувана, хомосексуалните действия могат да престанат. За Бога всичко е възможно. Когато хомосексуалните мъже и жени са готови на борба, и когато търпеливо, със съчувствие и искрена любов са подкрепяни от страна на своите семейства и приятели – които и сами се борят срещу своите изкушения и грехове, защото няма човек без борба по един или друг начин и никой, освен Бог, не е без грях – Господ гарантира победа по начини, известни само на Него. Но победата принадлежи само на храбрите души, които признават своето състояние, сблъскват се с обидите, изразяват своя гняв, изповядват греховете си, прощават на обиждащите ги и се обръщат за помощ с искрено желание за изцеление. Самият Христос обещава, че подвижниците, които „претърпят докрай, на своя „труден път, който води в живота”, със сигурност „ще се спасят” (Мат. 7:14;24:13).

„…Господ гарантира победа по начини, известни само на Него”




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 372061
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031