Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2015 11:37 - Денят 1 август е изключително важен! Не пропускайте да отидете на църква
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове:
0



На датата 1 август 2015 година имате  три важни  причини да отидете на църква. Не ги пропускайте!

От 1 август започват постите преди големия християнски празник, посветен на Божията майка Успение Богородично – 15 август.

Това са най-кратките пости и тяхната цел е вярващите да се подготвят за предстоящото преселение на Пресвета Богородица от земния живот към живот във вечността при нейния Син.

На всяко първо число от месеца в храмовете светяват вода.

С прясната светена вода трябва да наръсите членовете на вашите семейства и вашите домове, както и работното си място също, като не влизате и не ръсите в банята и в тоалетната.

Третата причина е свързана с празника Произхождение на Честния и животворящ Кръст Господен.

image

На 1 август изнасят за поклонение Кръста Господен

Изнасянето на Кръста е свързан със стара традиция, още от времето, когато Константинопол бил столица на Римската империя, основан от Св. император Константин Велики.

Множество болести върлували в онези години, защото медицината не била добре развита, а и доста хора живеели в мизерни условия, позволяващи на множество зарази да се развиват без проблем.

Тогава вярващите изнасяли Кръста Господен, с който обикаляли из улиците и по този начин Божествената сила на дървото, върху което Иисус Христос приел своята мъченическа смърт, излъчвало лечебна сила.

 

И макар ние днес да живеем в 21 век, когато медицината има огромен напредък по отношение на техническо оборудване и медикаменти, много хора са оздравели, след като са се поклонили на чудотворни мощи, икони или на парче от Кръста Господен.

image

Така в миналото в Константинопол обикаляли с Кръста Господен, за да прогонят болестите

В знак на почит към празника, на 1 август във всяка църква светяването на водата се извършва с  пресен зелен босилек, сподели свещ. Георги Атанасов от храм „Свети Георги“ в Смолян.

Отивайки на църква, вие ще се поклоните на изнесения Кръст, ще си вземете прясна светена вода,  за да бъдете здрави.

**********

На 1 август, според календара на  БПЦ, почитаме паметта на няколко мъченици от Стария завет – Светите братя Макавеи, тяхната майка Соломония и техният учител свещеникът Елеазар.

Те са живели по времето, когато сирийският цар езичник Антиох Епифан завладял древния Йерусалим и започнал да принуждава народа да се покланя на идолите. Който откаже го сполетявала мъченическа жестока смърт.

Отстоявайки своята  вяра в Единния и най-истински Бог, изброените по-горе християни станали мъченици през  180 г. пр. Хр.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 377245
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930