Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2015 13:34 - ТАЙНАТА НА БОЛЕСТТА Е ДА СЕ БОРИШ ДА ПОЛУЧИШ БОЖИЯТА БЛАГОДАТ
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове:
0



image
 
--------------
Има много полза от болестите, стига да ги понасяме без стенания и да славим Бога, търсейки милостта Му. Когато се разболеем, въпросът не е дали да вземаме лекарства или да отидем да се помолим на свети Нектарий. Трябва да знаем другата тайна. Да се борим да придобием Божията благодат. Това е тайната. На останалото ще ни научи благодатта, т.е. как да се оставим на Христос. С други думи, ние пренебрегваме болестта, мислим за Христос нежно, неусетно, безкористно и Бог прави чудото Си в полза на нашата душа. Както казваме на Светата Литургия, „Целия си живот на Христа Бога да отдадем“. 

Трябва обаче наистина да искаме да не обръщаме внимание на болестта. Ако не искаме, е трудно, не можем просто да си кажем „не й обръщам внимание“. И така, докато си мислим, че я пренебрегваме и че не й обръщаме внимание, ние всъщност й обръщаме, мислим за нея постоянно и не можем да бъдем вътрешно спокойни. И това ще ви го докажа. Казваме: „Вярвам, че Бог ще ме излекува. Не пия лекарства. Така ще правя, ще будувам цяла нощ и ще се помоля за това. Бог ще ме чуе“. Молим се цяла нощ, умоляваме, търсим, викаме, изнудваме Бога и всички светци да ни направят добре. Изнудваме ден и нощ. Търчим насам-натам. Е, не показваме ли с всичко това, че не сме пренебрегнали болестта? Колкото повече настояваме и изнудваме светците и Бога да станем добре, толкова повече изживяваме болестта си. Колкото повече се интересуваме да я прогоним, толкова повече я изживяваме. Затова нищо не става. И ние имаме впечатлението, че на всяка цена ще се случи чудо, обаче в действителност не го вярваме и така не се оправяме. 

Молитви изричаме, не вземаме лекарства, но не се успокояваме и чудото не се случва. Ще кажеш обаче: „Не си взех лекарството, как така не вярвам?“ Да, но дълбоко в нас се съмняваме, страхуваме се и си мислим: „Ще стане ли това наистина?“ Тук важи духовното: "Ако имате вяра и не се усъмните, не само това, което се случи със смоковницата, ще вършите, но и на тази планина да кажете: премести се и иди в морето – ще стане" (Мат. 21:21) Когато вярата е действителна, вземайки или не лекарство, ще подейства. И с лекарите, и с лекарствата Господ действа. 
Цялата тайна е във вярата – без насилие, нежна, проста и наивна. „В простото и наивно сърце“. Не е въпрос на налагане. „Налагането“ може да го прави един факир – тази дума не звучи добре. Да имаме вяра, че Бог ни обича прекомерно и че иска да станем Негови. Затова допуска болестите, докато се предадем с доверие на Него. 

Да заобичаме Христос и всичко ще се промени в нашия живот. Да не Го обичаме, например, за да ни върне здравето. Но да Го обичаме с копнеж от благодарност, без да мислим за нищо друго, освен за Божията любов. Нито да се молим с някаква цел и да казваме на Бога: „Излекувай този човек, за да дойде близо до Теб“. Това не е правилно, т.е. да казваме начини на Господа. Как да кажем на Бога: „Излекувай ме?“ Какво да известим на Този, Който всичко знае? Ние ще се помолим, но Бог може да не иска да ни чуе. 

Един брат ме попита преди време: 
- Кога ще оздравея?
- А, - казвам му - ако казваш „Кога ще оздравея?“, никога няма да оздравееш. Не е правилно да молиш Бога за такива неща. Молиш с агония Бог да ти отнеме болестта, но тя тогава те обгръща и те притиска още повече. Не трябва да искаме това. Нито да се молиш за това. 
Уплаши се и каза: 
- Да не се моля ли?
- Уви! Му казвам. Трябва да се молиш и то много, но за това Бог да прости греховете ти и да ти даде сили да Му отговориш и да Му се отдадеш. Защото, колкото повече се молиш да се махне болестта, толкова повече тя се вселява в теб, обгръща те, притиска те и не се отделя от теб. Ако, разбира се, като човек почустваш вътрешна трудност и слабост, тогава помоли смирено Господа да ти отнеме болестта. 

Св. Порфирий
пр. от гр. ез. Татяна Желязкова





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371948
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031