Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2017 07:53 - ОТЕЦ СИЛВЕСТЪР: СЕКСЪТ ПО ВРЕМЕ НА ПОСТИ Е РАЗРЕШЕН ЗА СЪПРУЗИТЕ
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3528 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.03.2017 07:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Отец Силвестър Янакиев е на 45 години и е от Сливен. Светското му име е Станимир, завършил е текстилния техникум в родния си град. После учи 3 г. във Факултета по химия към СУ „Климент Охридски“. Успоредно с това следва и богословие. През 1994 г. става дякон, а две години по-късно – свещеник в храма „Света София“ в Сливен. От 2004 г. е духовен надзорник на Сливенската епархия и е отличен от Сливенския митрополит Йоаникий с високата църковна длъжност „Ставрофорен свещеноиконом“. Отец Силвестър има собствено мнение по много въпроси и често прави скандални изявления. 

Отец Силвестър, какъв е смисълът на постите?

Постът е свързан с началото на духовната война, която всеки християнин, вярващ в Бога и приемащ благовестието на нашия Господ Иисус Христос, води с греха в себе си. Има сентенция: „Постът не спасява, но без поста няма спасение“. Постът не е достатъчен, за да каже човек: „Аз съм свят, аз съм съвършен“. Но без поста той няма как да се бори с греха. Постът е задължителен не само за свещениците и монасите, но и за обикновените християни. Той им дава сили да се борят адекватно с греха.

Къде са корените на поста?

Повечето основания за него идват от Светото писание. Има случаи, когато самият Господ заедно с апостолите е ходил на различни места и са го укорявали, че Йоан Кръстител пости, а ето Иисус и неговите ученици не постят. Тогава Христос ясно им казва: „Как може да постят тези, които са с мене, понеже са с жениха?“. Те трябва да се радват с него, не да постят. Христос казва още: „Ще дойде време, когато ще им бъде отнет и те тогава ще постят“. Така самият Господ казва, че ще дойде време, когато постът ще бъде необходим. Той самият е постил 40 дни в пустинята, и то в момент, когато сатаната му е изпращал непрекъснато изкушения. Постът е в основата на православното християнско сподвижничество или духовно извисяване.

Постът е привилегия на християните. Има много християни, които не постят, с което обезславят своето християнско величие. В България живеят над 80% православни, поне така излезе при преброяването през 2012 г. Мнозина от тях не постят и така допринасят за усилване на злото в света и в нашата държава.

Вярата ли ще ни помогне да превъзмогнем страстите?

Само вярата може да ни помогне. Вярата е тази, която ни дава сила в живота, която ни дава пътеката и светлината. Нищо друго не може да ни помогне нито в днешния, нито в утрешния ден. Без вяра сме нищо.

Предизвикахте скандал в църквата с думите ви, че сексът е разрешен по време на пости, които по правило са време за молитва и за плътско въздържание. Какво имахте предвид?

Казах, че по време на пост сексът между съпрузи е разрешен. Свети апостол Павел казва – въздържайте се по взаимно съгласие. Не казва – познавайте се по взаимно съгласие. Тълкуванието на този стих е, че ако в едно семейство единият от двамата принудително се въздържа от съпружеско общение с другия, той самият е виновникът, ако другият прелюбодейства. Това означава, че постът не е задължителен за съпружеските отношения, освен ако няма взаимно съгласие по въпроса. В едно семейство, в което двамата са венчани, не говоря за двойки, които живеят без брак, сексът е позволен. Сексът извън брака е забранен – и по време на пост, и преди пост, и след пост. Но когато говорим за венчани хора, то тогава сексуалното общуване е позволено винаги, освен ако по взаимно съгласие не решат да се въздържат. Това мнение застъпва и Свети Йоан Златоуст в своето тълкувание на Светото писание.

Не дискриминирате ли по този начин християните – тези, които не са венчани, не могат да правят секс по време на пости, а семейните могат?

Готов съм да бъда обвинен в дискриминация, включително и за това, че ще кажа на всеослушание, че мразя педерастите, ненавиждам лесбийките, против гей двойките съм и съм против сурогатното майчинство, абортите и против всякакви врачки и баячки. Аз имам право на мнение.

Има обаче хомосексуални, които са християни и са вярващи. Не ги ли обиждате по този начин и не ги ли отблъсквате от църквата?

Не може да бъдеш религиозен и вярващ и да бъдеш педераст. Зад педераста се крие огромно лицемерие. Педерастията първо е била изкарана от списъка със заболявания на Американската психиатрична асоциация през 60-те години по политически причини, не по медицински. Статистиката показва, че 85 % от педерастите на стари години стават педофили. Не можем да пренебрегнем тези неща.

Ще изгоните ли човек, който е хомосексуалист и дойде при вас да се изповяда?

Не, няма да го изгоня. Ще говоря с него и ще се опитам да го изправя като всеки останал, който е в грешка. Помощ никога няма да откажа. С цената на жертва от моя страна всячески съм готов да му помогна да се освободи от заблудата и да избере пътя на свободата.

Накрая, каква е вашата молитва в началото на постите?

Ако наистина сме християни, трябва да изпълняваме това, което ни казва Господ. Когато имаме притеснения, когато ни е трудно и сложно, той казва, че най-голяма подкрепа са постът и молитвата. Ако ние не се молим и не постим, не можем да очакваме помощ от Всевишния.

архив „Всеки ден“

Изпратено: 07.03 20:33 От: grigorsimov

Извинявай, пиша коментар, понеже коментарите са изключени (ново) Не се лъжете, защото написаното е глупост и опасна, пагубна лъжа! Защото "сексът", според православието, е разрешен само за сключилите църковен съюз (брак), и то само когато не са пости, и когато не е сряда и петък. А извън брачният или предбрачният "секс" е абсолютно забранен, и се счита за "блуд", който е сред най-тежките грехове. 
А който си каже, че в такъв случай, не иска да е християнин, или вярва в друг "бог" /или е безбожник/ - това ни най-малко няма да отмени греховете му, защото Господ наистина е един, и той е Иисус Христос, и Той единствен, "ще съди живи и мъртви"!
И небесните закони, в края на краищата, са еднакви за всички, въпреки многото религии. И списъкът с греховете е еднакъв за всички, независимо дали си християнин или вярваш в друг бог.
Защото "тесен и трънлив е пътят", който води до спасение на душата /след смъртта на тялото/, а пътищата водещи към ада са широки, и пълни, вкл., с измамни земни удоволствия! 
Освен това, - грешни са и всичките полови извращения, и даже, сексът е разрешен, само за създаване на деца! Харесвало ни или не!! Защото, не ние пишем правилата на живота, а Онзи, който реално ни е създал. Защото човек не е създал, ни една единствена жизнеспособна клетка, и няма да създаде, въпреки мераците на юдосатанистите. 
А родителите, са само инструменти в Божиите ръце.

Изпратено: 07.03 20:33 От: grigorsimov




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371757
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031