Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2018 18:05 - Валерия Велева: Белезници за журналисти! Позор за България!
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Белезниците, които униформените служители на МВР са щракнали посред нощ около ръцете на разследващите журналисти Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, ще се окажат огромен проблем за България.

Новината, че в страна член на ЕС, полицията е натръшкала насред полето двама журналисти, с всеки изминат час обикаля света, поставяйки държавата ни в крайно незавидна ситуация.

 

Откъдето и да се погледне, каквито и обяснения да се дават, това се смята за опасно посегателство не просто срещу свободата на словото, а срещу устоите на демокрацията.

Две са основните проблеми точки в случая – арест на журналисти и разследване за злоупотреба с европейски фондовие.

Скандалът се превръща и в дипломатически проблем за България, тъй като журналистите са освободени от „оковите” на МВР в 5.00 часа сутринта след активната намеса на румънското посолство в София.

Румънският журналист Атила Биро обяви, че ще си търси правата по съдебен път. Но това е най-малката щета, която може да отнесе България.

Името на държавата ни като страна, където се репресират журналисти, вече се завъртя от най-големите издания по света: Асошийтед прес, Ню Йорк таймс, Дейли Мейл, топ новина е в Румъния, вълната стигна дори до Тайван.

Нелицеприятната за българските власти информация излезе и на сайта на фондация „Кондрад Аденауер(на немските християндемократи на Меркел – б.а.),  партньорската фондация на ГЕРБ, без чиято активна намеса ГЕРБ нямаше да е това, което е сега в момента.

Отзвукът е мащабен, защото двамата журналисти са част от Репортерски проект за борба с организираната престъпност и корупцията, който обединява 40 организации от цял свят. Това им гарантира бърз и глобален достъп до всички източници на информация.

Организацията, за която те работят,  представлява мрежа от разследваща журналистика, която се финансира от Американското правителство.

От 2009 година досега разследванията на журналистите от тази мрежа са блокирали сметки за 6 милиарда долара по цял свят!

След техни публикаици са свалени 20 президенти, премиери, шефове на парламенти, предприети са 147 ареста, закрити са 1400 фирми!

И на тази глобална мрежа с огромни средства и влияние българското МВР е сложило белезници!

Не случайно вълната от гневни публикации тръгна американските и канадските медии, а в момента вече навлиза и в европейските.

Името на България ще бъде окачено на таблото като страна с проблемна демокрация, където словото се оковава във вериги!

Ето това ни доведе арогантността, глупостта и непрофесионализма на МВР !

„Стояхме около 1 час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа сме били на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници, явно бяха установили кои сме… Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е „чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”. Тези признания на двамата журналисти обикалят света.

В свой репортаж кореспондентката на холандската телевизия обави, че има и дипломатически скандал, тъй като са изнесени документи с колата на румънския консул, който е извел румънския журналист.

В света валят проестни декларации от международни организации. Унищожителна е реакцията на Международни институт за пресата. Това навява на мисълта, че от страна на САЩ ще бъде предприета атака срещу имиджа на България.

През следващата седмица вълната може да придобие размерите на цунами. Защото европейските медии тепърва ще се активират.

Ще има питания в Европарламента, в Еврокомисията, в Съвета на Европа.

А МВР мълчи!

Никой не поема вина! Нещо повече – оттам обявиха, че няма за какво да се извиняват.

Правителството също мълчи!

….

Вместо „успехите” от европредседателството ни, белезниците ще се превърнат във визитната картичка на България.

image

http://epicenter.bg

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 377463
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930