Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2018 20:24 - Шерпите открили фланелка на Боян Петров в Лагер 3
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.05.2018 20:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Полетът над Шиша Пангма е била час и 30 минути

В търсене на българина екипът на Simrik Air" е достигнал височина до 10 метра преди върха

Шерпите са достигнали височина до 10 метра преди върха, но вече са се върнали в базовия лагер, съобщават от "Simrik Air" на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“.

 

Компанията организира акцията и показаха вещите на българския алпинист Боян Петров.

 

Намерени са някои от вещите на Боян, като инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове, а негова фланелка е открита в Лагер 3.

 

В днешният полет с хеликоптер летяха двамата българи Кирил Петков и Петко Петков, които са искали да се уверят още веднъж дали са огледани всички точки до базовия лагер.

 

Полетът над върха Шиша Пангма е бил час и половина.
image
 

От екипа на Боян Петров обясниха кой финансира последния полет за издирването  

 

Кирил Петков – единият от членовете на екипа, издирващ Боян Петров обясни кой е финансирал окончателния полет на хеликоптера, с който бе търсен изчезналия под Шиша Пангма алпинист.

 

Един от хеликоптерите от Непал е успял да направи полет към базовия лагер и после до височина от 7400 м под връх Шиша Пангма (8027 м). Времето е слънчево и е позволило добре да се огледа теренът. Това се разбира от пост във „Фейсбук“ на Кирил Петков.
 
Той и още един член от екипа на Боян Петров са били на борда на хеликоптера.

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация.

След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено.

Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“

Боян Петров е в неизвестност от 3 май по данни на други алпинисти в базовия лагер на Шиша Пангма. За властите в Китай той е изчезнал от 5 май.

 

 

Половинката на Боян Петров Радослава Ненова даде интервю пред „Монитор“, в което  говори за случващото се около издирването на покорилия 10 осемхилядника алпинист. Дамата логично бе попитана как приема всичко онова, което ке излива във фейсбук, особено негативните коментари, които определят постъпката му като безразсъдна.

„Дори не мисля, че проблемът е в това, че някой определя постъпката като безразсъдна. Сигурно тези хора биха реагирали по същия начин и в други ситуации.
 

Може би са много нещастни в техния си живот и имат своите 2 минути на превъзходство, когато се изрекат лоши неща за човек, който всъщност не им е направил нищо лошо на тях самите.

Хората, които ми помагат по всякакъв начин, може да не са съгласни с него, да не смятат, че е герой.

Но по някакъв начин ги е докоснал. Това ще отмине, но в историята остават само големите души.

Малките имат две минути на превъзходство и след това изчезват. Каквото и да се случи, Боян вече е легенда, защото той докосна много хора“, каза Ненова.

image

 

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 378990
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930