Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2013 14:57 - Лов на Вещи - II
Автор: ellahikari Категория: Лични дневници   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
А и Б на подредеността

Не отлагайте. Много е лесно да си кажете утре ще оправя това, но когато дойде утре и отложите още нещо става все по трудно. Решението е радикално: Щом се чудите къде да сложите някаква вещ – изхвърлете я, подарете я, или й намерете наистина подходящо място.

Подменяйте. В нашата култура хвърлянето все още не е успяло да замени даряването в дом или подаряването. И не само че не сме заменили хвърлянето, но и не сме намерили оправдание за него, като в резултат на това трупаме всичко вкъщи. Отличен начин за справяне с безредието е, веднага щом купите нещо ново (играчка, дреха) да се отървете от нещо старо. Просто е, а ако се чудите как да оправдаете подобно подменяне, можете спокойно да му казвате Кръговрат на вещите.

Купувайте разумно. Това не е стар политически слоган, а напротив, умна превенция на бъркотията. Да, много неща изглеждат прекрасно в магазина, струва ви се, че ще ви служат цял живот или пък не можете да си тръгнете без тях, но помислете си – има ли къде да ги поберете, ще оправдаят ли очакванията ви или ще са поредната статуйка за събиране на прах в дома ви.

Шкафче, любов моя.

Прибирането на всичко по шкафчета, чекмедженца, полици, рафтове, кутии и други затворени пространства е ефективен начин за справяне с бъркотията. Така хилядите вещи, не са пред очите ви и не създават чувство за хаос. Единственият риск тук е в това да забравите кое къде е и да се налага да изровите всичко, за да намерите последната гаранционната карта на пералнята, която грижливо сте „подредили“, някъде.

Не се увличайте с прибирането. Килерът или всякакви шкафчета могат лесно да се превърнат в кошчета. Не си позволявайте да слагате нещо в тях просто защото искате да се отървете от него, но пък „не ви се хвърля“. Не забравяйте – за да се отървете от бъркотията трябва решителност – решете на момента между – хвърляне, подаряване, даряване. Спестете усилия, спестете място.

Светът е пълен с толкова интересни вещи, но нуждаем ли се от всички тях, за да се чувстваме добре? Разделили се с излишното, имаме повече място за гости, повече свободно пространство за нещата, от които наистина се нуждаем и повече уют в собствените си мисли.

Ако наистина държим на времето си, не трябва да се предаваме пред хаоса. Първата стъпка трябва да се направи. Търсейки място на вещите си и организирайки ги, всъщност търсим място за себе си. Съзнателното живеене и слагането на ред в бъркотията дават усещане за лекота и облагородено пространство. Когато всичко е на мястото си, намираме и своето. А това е истинска причина да се чувстваме добре.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ellahikari
Категория: Лични дневници
Прочетен: 378867
Постинги: 595
Коментари: 0
Гласове: 279
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930