Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 10.11.2012 11:25
Представям ви една необичайна, но интересна и вкусна вариация на класическия италиански десерт.
Необходими продукти за около 5-6 порции:
14-16 бр. бишкоти савоярди
За тиквения крем-пълнеж:
400 гр. почистена от семките, обелена и нарязана на кубчета тиква
120 мл. течна неподсладена готварска сметана
пудра захар на вкус
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил
За напояване на бишкотите:
2 с.л. мед
2 с.л. карамелов сироп (може да заместите със сок от ябълка или пък сок от компот с дюли или пък круши)
1 с.л. бърбън (или друг ароматен алкохол - коняк, шери, някакъв вид ликьор, който ще подхожда на останалите аромати и т.н.)
За топинга отгоре:
250 гр. маскарпоне
около 120 ml течна неподсладена готварска сметана
Начин на приготвяне:
Пригответе си дълбок правоъгълен съд. Аз използвах правоъгълна тавичка с размери 22х12см. ( 9х5-inch )Застелете я с хартия за печене, която да покрива дъното и стените и леко да стърчи над тавата откъм дългите страни на правоъгълника. Това е необходимо, за да може да извадите тирамисуто после и да го пренесете в десертна чиния. Ако не използвате хартията, няма да може да измъкнете парчетата от сладкиша без да се развали формата им.
Сварете тиквата, отцедете много добре от водата и я пюрирайте с пасатор. Прибавете канелата и джинджифила и разбъркайте добре.
Разбийте 120 ml сметана с пудра захар на вкус, докато получите гъст крем.
Внимателно прибавете сметаната при пюрираната тиква и разбърквайте леко, докато се получи еднородна смес.
Смесете в купичка бърбъна, меда, карамеловия сироп и разбъркайте докато се смесят.
В подготвената тавичка наредете първия ред бишкоти (7-8 броя). С помощта на чаена лъжичка ги полейте с половината от сместа за сиропиране.
Намажете бишкотите с половината от тиквения крем.
Поставете отгоре другата половина от бишкотите, сиропирайте ги с останалата смес и ги намажете с втората половина от тиквения крем.
Разбийте маскарпонето със сметаната и пудра захар, докато се смесят на гладък, гъст крем. Това отнема много кратко време, затова не преразбивайте сместа. Когато крема е със стайна температура, той се размазва много лесно.
Със супена лъжица слагайте от маскарпонения крем върху сладкиша и внимателни, без да натискате под равнете и загладете.
Сложете тирамисуто в хладилник за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ.
Поръсете го с неподсладено какао.
Внимателно, като хванете хартията за печене отстрани, извадете сладкиша от тавичката и го сложете върху плитка десертна чиния.Започнете леко да издърпвате към вас хартията за печене изпод тирамисуто, като в същото време с помощта на дълъг нож или дълга шпатула леко подпирате сладкиша, да не излезе от чинията.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com
:)